Schaatsen in Thialf voor mensen met een longaandoening

Onder leiding van trainer Henk Boersma schaatst elke maandagmorgen van 9.15 – 11.30 een groepje dames en heren die astma of COPD hebben in Thialf te Heerenveen op de 333 meter baan. Op dit 1e klas ijs schaatst de groep, na eerst een warming up gedaan te hebben, 3 kwartier dan een koffiepauze en daarna weer 3 kwartier. We doen schaatstechnische oefeningen, bochtentechniek en duurtraining. De trainer geeft individueel aanwijzingen aan de deelnemers. Daarnaast is er ook tijd om ontspannen rondjes te rijden.

Het is een groep waarbij het accent ligt op conditie in stand houden/verbeteren, ijsgewenning en gezelligheid. Het is goed voor de longconditie. De lucht is schoon en fris, de temperatuur is tussen de 10 en 15 graden. Sietske is al 25 jaar lid en Herman 20 jaar. Leeftijd en niveau variëren.

Dit jaar zijn er weer 2 deelnemers uit de groep naar Oostenrijk gegaan om op de Weissensee te schaatsen. Maaike nu voor de 10e keer en Jannie voor de 8e keer. Door de trainingen hebben zij een goede conditie, uithoudingsvermogen en geen angst voor het ijs.

Deze aangepaste sport wordt in samenwerking met het Longfonds georganiseerd door het VOAS: vereniging voor ontwikkeling van aangepaste sporten in Friesland.

Heeft u interesse om deel te nemen aan deze schaatstraining van oktober tot maart in Thialf, er is nog ruimte voor nieuwe leden, voor beginners of gevorderden. Niet meer schaatsen vanwege de luchtwegen of angst voor het ijs? je pikt het schaatsen snel weer op in deze groep! Voor info mailen naar trienkeboersma@hotmail.com.