Shorttrackster Lara van Ruijven (27) in Frankrijk overleden...

10 juli

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) is vanavond in het ziekenhuis van Perpignan overleden. Ze lag sinds 29 juni op de IC-afdeling, waar ze in een kunstmatig coma werd gehouden.

Van Ruijven, die vorig jaar als eerste Nederlandse vrouw een wereldtitel shorttrack won, werd op 25 juni met gezondheidsklachten opgenomen in het ziekenhuis van Perpignan. In het hospitaal leidde een auto-immuunreactie tot ernstige complicaties. Inwendige bloedingen, met name in de hersenen, maakten de situatie spoedig levensbedreigend.

Sinds 29 juni was Lara’s toestand kritiek te noemen. Ondanks enkele operaties was geen verbetering merkbaar. De afgelopen dagen deden zich nieuwe complicaties voor, die artsen aanvankelijk onder controle leken te hebben. Vanochtend kwam echter het slechte nieuws, dat genezing uitgesloten was. Aan het begin van de avond is Lara in het bijzijn van haar naasten overleden.

Lara van Ruijven is regerend wereldkampioene shorttrack op de 500 meter. Ze werd niet alleen gewaardeerd vanwege haar prestaties op het ijs, maar ook vanwege de persoon die ze was. De Westlandse had een enorm doorzettingsvermogen en ijzeren discipline en stond bekend als altijd vrolijk en positief, bescheiden en lief, met interesse voor haar medemens.

“Wat een vreselijk bericht hebben wij zojuist ontvangen. Het verlies zal in de sportwereld gevoeld worden”, zegt bondscoach Jeroen Otter in een eerste reactie. “Voor dit hechte team is het een enorme dreun. Wij missen haar al twee weken in ons team. Maar het nieuws van vandaag is zo definitief en surreëel. Vreselijk.”

Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB: “We hebben zo meegeleefd met Lara, haar familie en het shorttrackteam. Dat zij in de bloei van haar leven ineens van ons wordt weggerukt, is niet te bevatten. Namens de KNSB wens ik Lara’s vriend, familie en naasten veel sterkte bij het verwerken van dit immense verlies.”

Enkele leden van het nationale shorttrackteam, waarmee Lara in Font Romeu verbleef, hebben in het ziekenhuis nog afscheid genomen van hun teamgenoot. Het trainingskamp in de Pyreneeën zou tot en met komend weekeinde duren, waarna reeds een korte vakantie stond gepland. Het is nog niet bekend wanneer rijders en staf naar Nederland terugkeren.

Meer informatie >

Vorige pagina