• Langebaan

  De 400 meter baan is de bekendste schaatsbaan voor wedstrijden. Wie kent de beelden niet? Een vol stadion, duizenden toeschouwers gekleed in het oranje op de tribune, een gezellig dweilorkest en natuurlijk de topschaatsers!

  Het lange­baan­schaatsen kent de volgende afstanden: 100, 500, 1.000, 1.500, 3.000, 5.000, 10.000 meter en ploegen­achter­volging.De kampioenschappen zijn onderverdeeld in allroundschaatsen, sprinten en per afstand. Het meest bekend zijn de nationale, Europese en Wereld­kampioen­schappen. 

  Wil jij eens een langebaan wedstrijd meemaken en de Thialf sfeer proeven?
   

  EVENEMENTENKALENDER

 • Clubs & Verenigingen 

  Thialf stimuleert het trainen van schaats­liefhebbers en het ont­wikkelen van hun techniek. Daarom wordt de ijsbaan gebruikt door schaatsclubs en verenigingen uit Friesland, Groningen en Drenthe. De zomertrainingen worden voor­namelijk in de vestigingsplaatsen van de verenigingen gehouden.

  Thialf maakt het mogelijk dat je ook zelf op de snelste laag­landbaan van Nederland kunt trainen! Zo kun je schaats­lessen volgen bij de Sven Kramer Academy, STUUPSport of schaatsen voor mensen met een longaandoening. Je kunt je ook aansluiten bij clubs- en verengingen bij jou uit de buurt. 


 • IJshuur t.b.v. organisatie wedstrijden

  Het is inmiddels meer dan traditie, maar KNSB schaatsverenigingen uit de overige provincies maken graag gebruik van Thialf voor de organisatie van club-, record- of trainingswedstrijden op het supersnelle ijs van het schaatshart van de wereld Thialf. IJshuuropties zijn aan te vragen, neem contact met ons op via 0513-637700 of info@thialf.nl

  Kom Schaatsen! 

  Wil je zelf ook een keer op topsportijs staan? Kom vrij schaatsen tijdens de recreatieuren in Thialf! Klik hieronder voor de openingstijden en tarieven. Liever niet in de wachtrij staan? Koop alvast je kaartje in onze webshop!

   

  VRIJ SCHAATSEN
 • Shorttrack

  Shorttrackschaatsen is ontstaan in 1890 in Engeland, ge­ïnspireerd op het populair rol­schaatsen. Het schaatsen wordt gedaan op een speciaal uit­gezet 111,11 meter parcours op een ijshockey­baan.

  De schaatsers hebben hogere schoenen aan dan de lange­baan­rijders, om zo beter door te bochten te kunnen. In ritten met vier tot acht schaatsers tegelijk in de baan, vraagt de sport om tactiek, behendig­heid en acceleratie­vermogen. Tijdens de Europese en Wereld­kampioen­schappen wordt een all­round toernooi gereden en wint degene met de meeste punten na vier afstanden.

  Naast de individuele races wordt er bij iedere wedstrijd ook een estafette ge­schaatst. De rijders wisselen elkaar af door middel van een duw, waarmee ze snel­heid aan elkaar doorgeven. 


 • Clubs

  Shorttrackclub Thialf traint drie keer per week in Thialf. Elke training weer racen de leden van de club, jong en oud, met hoge snel­heden door de bochten, wat een enorme kick geeft.

  In de winter­maanden trainen de leden op het ijs. Zomers trainen de leden buiten op skeelers, op de fiets of ze gaan hard­lopen, om zo een goede basis te leggen voor het volgend seizoen.

  De leden kunnen elk seizoen meedoen met club-­ en regio­wedstrijden.

  Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van Shor­ttrack Club Thialf: www.shorttrackthialf.nl/


 • Maak het mee!

  Voor het publiek is shorttrack een geweldige kijksport. Een sport vol actie, spanning en spektakel. Naast de clubwedstrijden worden in Thialf ook grote shorttrack evenementen geschaatst. 

  Kijk op de evenementenkalender wanneer de shorttracktoernooien in Thialf zijn.

  EVENEMENTENKALENDER
 • IJshockey

  IJshockey is een variant van hockey die op ijs ge­speeld wordt met een puck. Een wedstrijd bestaat uit drie tijds­vakken van 20 zuivere minuten speel­tijd. Dit betekent dat bij alle spel­onderbrekingen de tijd wordt stop­gezet.

  Het spel wordt ge­speeld door twee teams die naast de goalie, vijf spelers tegelijk in het veld hebben staan. Gedurende de wedstrijd mag er telkens door­gewisseld worden. Omdat ijs­hockey een vrij harde sport is, dragen de spelers speciale be­scherming. IJshockey in Nederland wordt ge­organiseerd door de Nederlandse IJshockey Bond.

  De wedstrijden zijn echt een feestje door de bijzondere ambiance, opvallende muziek en natuurlijk de uitzinnige supporters. 

 •  
  Clubs

  Thialf is al meer dan 50 jaar verbonden met IJs­hockeyclub UNIS Flyers. De club heeft een indruk­wekkende historie, met als hoogte­punten maar liefst negen lands­kampioenschappen en twaalf maal beker­winst! De jeugd­opleiding heeft meer dan 300 leden met indruk­wekkende talenten.

  Jeugdopleiding
  De Jeugdvereniging van de Flyers is verantwoordelijk voor de opleiding en organisatie van de jeugd. Flyers heeft voor ijshockey-begrippen een grote jeugdvereniging met teams in alle leeftijdscategoriën.
  Wil je ook kennis maken met ijshockey? Kom dan eens langs bij de Flyers IJshockeyScool. Check alle info op hun website.

 •  
  Maak het mee!

  UNIS Flyers speelt gedurende het seizoen meerdere keren per maand thuis in Thialf. Tickets zijn eenvoudig te krijgen via de website van Unis Flyers  

  Wil je zelf de schaatsen onderbinden en ijshockeyen? Dat kan! UNIS Flyers biedt onder begeleiding van een professionele coach of speler clinics aan.

 • Curling

  Curling wordt gespeeld op ijs met zware stenen. Een sport waar­bij communicatie en samen­werking erg belangrijk zijn. De steen wordt over het ijs ge­schoven en mag niet los­komen van de vloer.  De spelers moeten ge­controleerd en precies te werk gaan.

  De naam curling komt door­dat de speler die de steen “gooit” de handle van de steen tijdens het gooien een kleine draai naar links of rechts meegeeft. Hier­door krijgt de steen zijn curl. De curl is de afwijking van de rechte lijn. Sinds 1998 is curling ook een officiële Olympische winter­sport. 


 • Clubs

  In Thialf traint elke week de Curling Club Friesland. In heel Nederland zijn er nog drie andere curling clubs. Via www.fryskecurlingclub.nl kun je je aanmelden voor een proefles.


 • Maak het mee! 

  Zin in een origineel bedrijfs­uitje, team­buildingsactiviteit of familie­feest? Doe dan een curling clinic in Thialf! Kijk bij clinics voor meer informatie. Veel plezier!

 • Kunstschaatsen

  Kunstrijden is een sport die wordt uit­gevoerd door solisten, paren en groepen schaatsers. De rijders maken rotaties, sprongen en andere bewegingen op het ijs, begeleid door muziek. Het is een uit­dagende sport waarbij, naast natuurlijk goed kunnen schaatsen, ook kracht, soup­lesse, gevoel voor ritme en techniek ont­wikkeld moet worden voor het ijs­dansen op muziek.

  Kunst­rijden bestaat uit: Solorijden voor dames en heren, Paarrijden, IJsdansen, Synchroonschaatsen en Showrijden

  Een serie van schaats­elementen wordt in deze sport een "kür" genoemd. In een kür worden ver­schillende elementen toe­gevoegd zoals de kant­sprong en de bijzondere rotaties.

 •  
  Clubs

  Kunstschaatsclub Thialf (KCT) is een vereniging die kinderen de mogelijk­heid biedt op speelse wijze te leren kunst­schaatsen. Bij KCT staat het be­oefenen en be­vorderen van de kunst­schaats­sport voorop.

  Het doel van de ver­eniging is leden de gelegen­heid te bieden om de schaats­sport te kunnen be­oefenen, zowel op wedstrijd­niveau als op re­creatief vlak. Onder professionele be­geleiding wordt er o.a. gewerkt aan technische elementen, schaats­vaardigheid, presentatie­vaardig­heden en kür op muziek.

  Een belangrijk uitgangs­punt voor KCT is het recreatief bezig zijn met schaatsen en het daardoor verkrijgen en hebben van contacten met andere lief­hebbers van de schaats­sport.

 •  
  Maak het mee!

  De kunstrijders oefenen elke week voor de spannende wedstrijden, maar oefenen ook voor spectaculaire shows!

  Kijk op de evenementenkalender wanneer de clubs hun schaatsen onderbinden en hun kunsten laten zien.

  Wil je liever zelf starten met kunstrijden? Kijk op de websites van één van de clubs en kom langs voor een proefles. 

  Meer informatie is te vinden via de website van KC Thialf 

 • Schoonrijden

  Tijd om de licht gebogen brede ijzers onder te binden en met een partner het ijs op te gaan voor een stukje ouderwets zwieren. Af­wisselend rijden op de buiten­kant en op de binnen­kant van de schaats, soms met een stok, soms hand in hand. Heerlijk ontspannen schoon­rijden, een lust voor het oog!

  Schoon­rijden is ontstaan rond 1875 en is één van de oudste schaats­vormen in ons land. Schoon­rijden is vooral bekend vanwege de sier­lijke beweging. Soms gaan de schoon­rijders gekleed in originele kleder­dracht, zoals bij de prijs­uitreiking van een Europees- of Wereld­kampioenschap lange­baan­schaatsen in Thialf. • De eerste wedstrijden in schoon­rijden vonden plaats op de Keizers­gracht in Amsterdam op 16 december 1879. In eerste instantie waren er alleen wedstrijden voor dames. Pas na vier jaar mochten ook de heren deel­nemen aan wed­strijden. Sinds 1942 doen paren mee.

  Clubs

  De trainings­groep in Heerenveen, ‘De Pronkriders’ genaamd (Friese vertaling van ‘De Schoonrijders’), telt ongeveer 35 actieve leden. De trainingen worden verzorgd door de trainers Mariet Wit en Elly van der Bijl.

 •  
  Maak het mee!

  Introducés of mensen die eens kennis willen maken met het schoon­rijden kunnen twee keer gratis aan een training deel­nemen. De trainings­groepen organiseren jaarlijks een clinic voor geïnteresseerden.