WK IJsspeedway...

31 maart t/m 2 april 2017

Als het aan Thialf en de Motorclub Assen en Omstreken ligt worden de komende drie jaar de ijsspeedway-wedstrijden in Thialf in Heerenveen verreden. De Motorclub Assen en Omstreken was op zoek naar een alternatieve locatie voor de tijd dat Assen, na de sluiting van de ijsbaan in De Bonte Wever, geen alternatieve baan heeft. Thialf is met 11.000 plaatsen voor toeschouwers en met haar overige accommodatie voor grote evenementen uitermate geschikt om dit Wereldkampioenschap te ontvangen.

Het idee is heel simpel: motorcoureurs -voornamelijk komende uit Europa en Rusland- die keihard tegen elkaar racen op een 400-meter ijsbaan, dezelfde waar anders de schaatswedstrijden op verreden worden, maar dan met een hek rondom en een beschermende laag strobalen. 

De races worden verreden in zogenaamde heats van 4 ronden. In elke heat starten 4 coureurs. De eerste krijgt 3 punten, de tweede 2, de derde 1 en de vierde krijgt geen punten. Er worden meerdere heats verreden middels een speciaal systeem. Degene die aan het einde van dat systeem de meeste punten heeft verzameld is de winnaar.

Om niet weg te glijden zitten er spikes van 28 millimeter lang in de motorbanden.  Zo'n 160 in de voorband en zo'n 200 in de achterband. Dit zorgt ervoor dat de coureurs, anders dan bij 'gewone' speedway, enorm plat door de bocht kunnen gaan. Zó plat dat het stuur op het ijs komt. Logisch dat ze speciale knie- en voetbeschermers gebruiken.

De coureurs bereiken op hun spectaculaire motoren, overigens zonder rem(!), snelheden van ongeveer 120 km/u!

 

Donderdagavond (19.00u) en vrijdagochtend (09.00u) zijn de trainingen GRATIS te bezoeken bij ons in Thialf!

De tickets kunt u hier bestellen op de website van IJspeedway of op verschillende voorverkooppunten (Thialf behoort niet tot de voorverkooppunten alleen op de wedstrijddagen zijn er bij de kassa tickets te verkrijgen), neem een kijkje op de website voor meer informatie.


Vorige pagina