In Memoriam: Joop Bleeker...

20 augustus

In zijn woonplaats Heerenveen is op 10 augustus jl. Joop Bleeker overleden. Sport was zijn leven; atletiek, voetbal, ijshockey en schaatsen waren zijn passies. Niet als deelnemer, maar als initiator en organisator was hij uitgegroeid tot een alom bekende en stabiele factor in de Heerenveense sportwereld.

Joop stond bekend als ‘The Voice of Thialf’. Jarenlang was hij stadionspeaker bij baan-, club- en de grote nationale en internationale schaatswedstrijden. Zijn rustige en heldere stemgeluid maakte hem daarvoor uitermate geschikt. Ook bij de Sportclub Heerenveen verzorgde hij jarenlang de stadionomroep; in het oude onderkomen, later in de beginjaren van het huidige Abe Lenstra-stadion.

Bij de heropening van Thialf werd Joop geëerd met een fotoportret in de serie ‘De tien van Thialf’, waarin onder meer schaatskampioenen zijn opgenomen. Deze iconische erkenning van zijn bijdrage aan Thialf onderging hij met de hem kenmerkende bescheidenheid.

Vier jaar geleden nam Joop afscheid als bestuurslid van de Koninklijke IJsvereniging Thialf. Daarmee kwam een eind aan een periode van 23 jaar dat hij als lid van het OC Thialf betrokken was bij de grote schaatstoernooien in Thialf. Door de vele uren die hij op het OC-kantoor te vinden was, groeide hij uit tot een vast ijkpunt in de turbulente toernooiweekenden. En door zijn leeftijd groeide hij uit tot de verbindende schakel met de historie van Thialf. Dat alles wist hij te sausen met voor hem kenmerkende onverstoorbaarheid en relativeringsvermogen. Niet voor niets werd hij bij zijn afscheid benoemd tot erelid van de ijsvereniging.

Joop was toen al benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. En in 2011, bij zijn 80steverjaardag, kreeg hij uit handen van de toenmalige voorzitter van de KNSB een beeldje, een kunstwerk dat hoorde bij de onderscheiding Blijk van Erkenning. Hij was de tweede persoon die die erkenning kreeg.

Joop Bleeker is 87 jaar geworden; in besloten kring is afscheid van hem genomen. 


Vorige pagina