Historie

 

 

 

Thialf over de jaren heen

Thialf kent een lange en rijke historie. In 1855 werd de natuurijsbaan Thialf aangelegd in Heerenveen als één van de eerste ijsclubs van Nederland. Al vanaf 1890 werden er internationale wedstrijden georganiseerd  op deze buitenbaan. Op 14 oktober 1967 werd het ijsstadion officieel geopend door Prinses Christina. In die tijd was de 400-meterbaan niet overdekt en was alleen de ijshockeyhal voorzien van een dak. Daar kwam in 1986 verandering in. De 400-meterbaan werd overdekt en hiermee werd Thialf het tweede overdekte ijsstadion ter wereld. Sindsdien mag het zich tot de absolute top van het mondiale schaatsen rekenen. Wereldtoppers als Ard Schenk, Johan Olav Koss, Ireen Wüst en Sven Kramer kwamen hier al tot wereldprestaties.

De naam ‘Thialf’ heeft verschillende betekenissen zoals ‘Koning van de Winter’, ‘Noorse God’ en ‘Winterkoning’. De naam is afgeleid van Thialfi, een naam uit de mythologie, die een dienaar was van de god van de donder. Thialfi was zeer sportief, slim en een echte waaghals. Een passende naam voor een internationaal erkend centrum waar sportactiviteiten en krachtinspanningen samenkomen voor schaatsliefhebbers, recreanten en topsporters. Bovendien is Thialf door de ISU aangewezen als dé kunstijsbaan voor topwedstrijden in Nederland. Deze status zorgt ervoor dat alle grote internationale wedstrijden die in Nederland plaatsvinden gereden worden in Thialf.

In de zomer van 2001 is de 400-meterbaan opnieuw aangelegd, en werd aangevuld met de extra banen op het middenterrein. Dit was vooral nodig omdat er nog steeds met het milieuonvriendelijke ammoniak werd gekoeld, maar ook omdat men over meer ijscapaciteit wilde beschikken.

Met de nieuwe banen op het middenterrein, was de volgende wens van Thialf; een tunnel onder de 400-meterbaan naar het middenterrein. Ook dankzij een lift, is het middenterrein nu goed toegankelijk voor iedereen. Ook de wedstrijdschaatsers hebben, tijdens kampioenschappen, op deze manier beter de mogelijkheid om op het middenterrein te komen.

In de zomer van 2004 heeft de ijshockeyhal van Thialf een grondige renovatie ondergaan. Zo is er destijds een nieuwe koelinstallatie en betonvloer aangelegd. Door de nieuwe koelinstallatie hoeft er nog slechts met een beperkte hoeveelheid ammoniak gewerkt te worden. Verder is er voor de veiligheid van de toeschouwers een boarding met een plexiglaswand gekomen en zijn de bankjes van de tribunes vervangen door kunststof stoeltjes.