Friesians on Ice: beljeien, priksleden en schoonrijden...

05 maart

Op 24 maart kunnen liefhebbers van het Friese paard voor het eerst genieten van Friesians on Ice. Het wordt een uniek evenement, dat bol staat van de Friese folklore!

Ringsteken en arrensleden

Friesians on Ice is ontstaan vanuit een ringrijdersbijeenkomst van Vereniging Het Friese Tuigpaard. Het idee was om het ringsteken en het rijden van Friese paarden met antieke en authentieke arrensleden te bevorderen.  Dat laatste werd tijdens de megaproductie van “De Stormruiter” in het kader van Culturele Hoofdstad 2018 al gedaan en bleek zeer enthousiast te worden ontvangen bij het publiek.

Veel folklore

In samenwerking met Thialf Heerenveen en het KFPS is een werkgroep van Vereniging Het Friese Tuigpaard in december 2018 begonnen met het opzetten van de eerste editie van Friesians on Ice. Het evenement heeft een Fries karakter, met vooral veel folklore. De hoofdacts vormen de Friese paarden voor de arrensleden welke voor antieke en authentieke sleden zijn gespannen, hieronder vallen ook Terschellings en Hindeloopens.

‘Uniek evenement’

‘Het geluid van die bellen op het tuig, in combinatie met die stoere Friese paarden waarbij die mooie pluimen hun front nog meer accentueren, de unieke belevenis, de sfeer en de vele mensen… Het maakt een evenement als dit uniek’,  zegt één van de enthousiaste deelnemers over het rijden met arrensleden voor publiek.

Eerste NK Indoor ‘Beljeien’ Fries ras

Friesians on Ice omvat een middagvullend programma met daarin een wedstrijd ringsteken. Daarna volgt een wedstrijd ‘beljeien’ ofwel het bekende hardarren. Deze wedstrijd is uniek omdat er enkel met Friese paarden wordt gereden. Het is daarmee het eerste ‘NK Indoor beljeien Fries ras’ .

Daarnaast kan er genoten worden van priksleden, schoonrijden, livemuziek, Gryt Wiersma en nog enkele aansprekende verrassingen. Op het gezelligheidsterras vindt men Friese ambachten en diverse Friese lekkernijen evenals extra vertier voor de jeugd.

Praktisch

Er zijn inmiddels al ruim 1600 kaarten verkocht. Momenteel zijn enkel nog kaarten voor staplaatsen beschikbaar. Die kunnen besteld worden via www.vanplan.nl.

Onze deuren zijn om 12:00 geopend en het programma begint om 13:00 tot 17:00 uur. 


Vorige pagina