In memoriam: Lara van Ruijven (1992-2020)...

11 juli

Eigenlijk miste Lara van Ruijven de karaktertrek van de ware topsporter. Ze was te lief en te sociaal. Desondanks werd ze in 2019 als eerste Nederlandse vrouw in de geschiedenis wereldkampioene shorttrack. In de bloei van haar leven overleed ze gisteren in een Frans ziekenhuis. Lara werd 27 jaar oud.

Lara Victoria van Ruijven wordt op 28 december 1992 geboren in Den Haag en groeit op in Naaldwijk. Als zesjarig meisje rijdt ze haar eerste rondjes op de shorttrackbaan van De Uithof in Den Haag. Ze schaatst dan al bij Hardrijvereniging Den Haag Westland (HVHW) en Adwin Snellink, die bij haar in de straat woont, vraagt Lara om een keer mee te gaan shorttracken. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd.

Van Ruijven heeft plezier in het bochtenwerk en blijkt ook nog eens over aanleg te beschikken. Bij de junioren wordt ze reeds al enkele malen Nederlands kampioene. Ze combineert shorttrack lange tijd met hockey. Maar als ze op de middelbare school een keuze moet maken, gaat haar voorkeur snel uit naar de rappe, 111 meter lange rondjes op het ijs. Toch gaat de liefde voor die andere sport nooit helemaal over. “Zelfs toen Lara al professioneel shorttrackte heeft ze nog een paar zomers meegedaan met de hockeywedstrijden van haar oude team. En dan blonk ze gewoon uit”, vertelt haar enige broer Olav hierover in het AD Westland.

Zoals gezegd: voor het shorttrack heeft ze duidelijk aanleg en het toeval wil dat de KNSB in die jaren stevig aan de weg timmert om ook in deze tak van de schaatssport de wereldtop te bestormen. Van Ruijvens kwaliteiten blijven niet onopgemerkt en op 17-jarige leeftijd krijgt ze de kans om zich aan te sluiten bij de nationale top. Ze verhuist naar Heerenveen, begint bij Jong Oranje en maakt al snel de overstap naar de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter.

Lees het hele artikel op Schaatsen.nl.

Meer informatie >

Vorige pagina